Київтеплоенерго: нові прайс-кепи на електроенергію — важливий крок для подальшої лібералізації ринку

Сьогодні, 30 липня, НКРЕКП змінила максимальні граничні ціни (прайс-кеп) на ринку електроенергії «на добу вперед» і на внутрішньодобовому ринку на 60,8% до 2000 грн/МВт-год вночі та на 50,6% до 4000 грн/МВт-год вдень. Саме з такою пропозицією Київтеплоенерго попередньо зверталося до НКРЕКП.

Рішення регулятора дозволить частково лібералізувати умови продажу електричної енергії та створить більш сприятливі умови виробникам для виходу на ринок.

У Києві електричну енергію виробляють дві теплоелектроцентралі (ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6), що покривають близько 60% потреб столиці. В умовах граничних цін, які діяли раніше, а також стрімкого росту ціни газу виробництво електроенергії стало збитковим, а її дефіцит загрожував енергетичній безпеці міста.

Нові прайс-кепи — важливий, але не остаточний крок до врегулювання кризи в електроенергетиці, яка виникла внаслідок стрімкого підвищення вартості природного газу для електрогенерації, низькими запасами палива на ТЕС, маніпуляціями на ринку та різким зниженням рентабельності виробництва електроенергії. Подальша лібералізація ринку та виконання рекомендацій міжнародної організації Energy Community щодо відміни цінових обмежень на ринку електричної енергії дозволить поступово стабілізувати ситуацію у енергетичній галузі. Це також сприятиме інтеграції української енергосистеми до європейської континентальної енергетичної системи.

Друк