Віталій Кличко перевірив, як триває комплексна реконструкція тепломагістралі великого діаметра, що транспортує тепло для всього Подолу

Мер Києва Віталій Кличко перевірив, як триває реконструкція теплової магістралі великого діаметра – 700 мм – на вулиці Набережно-Хрещатицькій. Ця магістраль постачає тепло для всього Подолу. Масштабний проєкт реконструкції тривав у 3 етапи, завершать його в середині вересня.

«Столиця продовжує готуватися до зими. І сьогодні перевірив, як триває реконструкція тепломагістралі великого діаметра, що постачає тепло для всього Подолу. Вона була прокладена понад 40 років тому і критично потребувала заміни. Лише за останніх 5 років тут виявили понад пів сотні пошкоджень. А щоразу усунення пошкодження – це припинення теплопостачання для майже 900 будівель, із яких близько 400 – житлові будинки, 3 медзаклади», – зазначив Віталій Кличко.

Він підкреслив, що реконструкція здійснюється без відключення гарячого водопостачання і тільки з частковим перекриттям руху вулицею Набережно-Хрещатицькою. Загалом тут проклали 1,8 км нових попередньо ізольованих труб.

Цей масштабний проєкт реконструкції, що тривав у 3 етапи, завершать у середині вересня. І одразу, в стислі терміни, повністю оновлять дорожнє покриття над ділянкою трубопроводу.

Мер столиці також розповів, що загалом цього року комунальники замінять 55 км тепломереж. Зокрема, на проспекті Любомира Гузара, вулицях Володимира Сальського і Діловій.

Уже проведені гідравлічні випробування. І на 85% ключові магістралі та об’єкти протестовані. Виявлено та усунуто майже 1,5 тисячі пошкоджень трубопроводів.

«Усі котельні міста, де це дозволяє потужність, уже оснащені генераторами для безперебійної роботи. Для роботи взимку цього року суттєво збільшимо кількість мобільних пересувних котелень. Йдеться про понад 50 одиниць. Об’єкти особливо критичної інфраструктури плануємо обладнати когенераційними установками. Уже замовили 15 таких установок, виробництво яких вже триває на одному з європейських заводів», – сказав Віталій Кличко.

Він нагадав, що у столиці діє чотири механізми для багатоквартирних будинків, які допомагають впроваджувати енергоефективні заходи чи встановлювати обладнання безперебійного живлення. Сьогодні таким механізмом може скористатись кожен будинок, незалежно від того, є там ОСББ чи немає. Це програма «70/30%», програма «Капремонти» (для всіх без винятку будинків), компенсація містом 75% вартості генераторів та Револьверний фонд, що надає доступні позики та кредити багатоквартирним будинкам.

«Цього року ми втричі збільшили суми відшкодування на придбання генераторів чи сонячних станцій, особливо для будинків великої поверховості. Зараз місто відшкодовує 75% вартості придбаного обладнання. І суму збільшили до 300 тис. грн – для будинків від 17 поверхів, а також для будинків з котельнями», – наголосив Віталій Кличко.

Мер Києва закликав усіх мешканців не зволікати, ознайомитись із цими програмами, обрати найбільш оптимальну та отримати допомогу від міста.

Друк