Київтеплоенерго впроваджує систему автоматизованого моніторингу та диспетчерського управління енергетичними об’єктами

В умовах війни КП «Київтеплоенерго» не тільки відновлює пошкоджене ракетними обстрілами обладнання, а й реалізує проєкти модернізації столичної енергетики. Так, днями відбулась презентація проєкту системи SCADA для енергооб’єктів централізованого теплопостачання Києва.

Ця система дасть змогу інтегрувати цифрові технології у процеси управління енергетичним комплексом столиці. «Київтеплоенерго» замовило розробку проєктної документації цієї системи за підтримки Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ) USAID. Розробника визначили за результатами тендеру. Це ТОВ «НВП ЕНЕРГОДИНАМІКА» – українська компанія, що веде свою діяльність у сфері цифровізації енергетики.

Впровадження єдиної SCADA-системи дасть змогу підвищити енергоефективність, надійність та якість теплопостачання за рахунок централізованого управління й автоматизації процесів. Також SCADA мінімізує кількість аварійних ситуацій та втрат енергетичних ресурсів і підвищить рівень кібербезпеки.

Багаторівнева система охопить близько 1 600 енергооб’єктів. Це обладнання ТЕЦ, станцій теплопостачання, великих районних котелень і невеликих квартальних котелень, насосних станцій, теплових павільйонів та теплопунктів. Диспетчери «Київтеплоенерго» в режимі реального часу зможуть стежити за технічними параметрами роботи обладнання. Програмний комплекс збиратиме, оброблятиме, аналізуватиме та контролюватиме роботу всього теплового комплексу міста. Наразі в «Київтеплоенерго» діє декілька локальних систем, які охоплюють диспетчеризацію на кількох об’єктах, решту оперативний персонал обслуговує вручну.

«ПЕБ USAID співпрацює з «Київтеплоенерго» з моменту створення підприємства. Ми допомогли реалізувати багато спільних проєктів із розвитку енергетики Києва. Проєкт SCADA – це сучасне рішення, що дозволить краще й ефективніше управляти великою кількістю енергооб’єктів столиці, що у кінцевому підсумку позитивно вплине на якість надання послуг для киян», – зазначила керівниця напряму централізованого теплопостачання Проєкту енергетичної безпеки Агентства США з міжнародного розвитку (ПЕБ USAID) в Україні Діана Корсакайте.

Директор КП «Київтеплоенерго» Вячеслав Бінд наголосив на важливості реалізації такого проєкту у воєнний час.

«Попри виклики війни, ми робимо своїми силами все, що можемо. Однак для більш фундаментальних речей нам необхідна допомога. В умовах постійних атак на енергетику ми, на жаль, виживаємо, а нам треба розвиватись відповідно до вимог часу. Дякую USAID та всім причетним. Завдяки вашій допомозі та нашим давнім відносинам ми маємо можливість рухатись далі. Це допомога не лише нашому підприємству, а й усьому Києву, за що ми дуже вдячні», – сказав Вячеслав Бінд.

Проєкт SCADA реалізується в межах кредитної програми Європейського банку реконструкції та розвитку щодо модернізації енергетичного комплексу Києва. Кредитна угода на 140 млн євро була підписана між Києвом та ЄБРР у 2018 році. Передбачається будівництво нових когенераційних блоків, бака-акумулятора та економайзера, реконструкція неефективних котелень, впровадження системи SCADA.

Друк